Nowe białka dwoinek rzeżączki mogą pomóc przezwyciężyć lekooporność
1 kwietnia 2014, 10:53Amerykańscy naukowcy odkryli na powierzchni/we wnętrzu dwoinek rzeżączki (Neisseria gonorrhoeae) nowe białka, które będzie można wykorzystać w leczeniu. Jest to o tyle ważne, że tylko jedna cefalosporyna trzeciej generacji nadal wykazuje dobrą skuteczność przeciw bakteriom i obecnie trwa wyścig z czasem, by znaleźć alternatywną ścieżkę terapii.
![](/media/lib/189/n-bioplastikwyss-97361f45e05db72dc8d153529448922f.jpg)
Bioplastik doskonalszy niż inne
6 marca 2014, 11:45W należącym do Uniwersytetu Harvarda Wyss Institute opracowano przemysłową metodę produkcji przedmiotów codziennego użytku z bioplastiku uzyskanego ze skorup krewetek. Przedmioty takie, od obudów telefonów komórkowych, poprzez zabawki, po pojemniki na żywność, mają takie same właściwości jak wykonane z tradycyjnych tworzyw sztucznych, jednak w przeciwieństwie do nich nie obciążają środowiska naturalnego
![](/media/lib/99/n-winogrona-b7c0fd35729df6317b9d81e4ed0e62b5.jpg)
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
![Ocean](/media/lib/184/n-ocean-anderson-mancini-cc-by-20-4b794273bdba53713d4528105b9dd066.jpg)
Jak powstają fale 500-metrowej wysokości?
16 stycznia 2014, 14:39Jedne z najwyższych fal powstających na oceanach są niewidoczne dla przeciętnego człowieka. W przeciwieństwie do innych nie widać ich na powierzchni. Są to bowiem tzw. fale wewnętrzne, które mogą osiągać wysokość do 500 metrów
![](/media/lib/152/n-wiatrakslonce-0a1b33c5e746cf3cf7f9bf1897e5ff6d.jpg)
Chinony pomogą przechowywać energię
9 stycznia 2014, 11:44Na Uniwersytecie Harvarda powstał akumulator, który może zmienić sposób przechowywania energii w sieciach energetycznych, umożliwiając szersze rozpowszechnienie technologii słonecznych i wiatrowych. Naukowcy stworzyli akumulator przepływowy, który wykorzystuje powszechnie występujące, niedrogie molekuły organiczne zwane chinonami
![Piersi ciężarnej kobiety © Tom Adriaenssen, CC](/media/lib/183/n-1184061754_317676-a4ee086c3ec9dcfd2a1d1e8233708843.jpeg)
Nowa tożsamość nowotworu
8 stycznia 2014, 10:11U kobiet, które zachorowały na nowotwory piersi, często dochodzi do wieloletniej remisji i kobiety wydają się zdrowe. Jednak całe lata po diagnozie niejednokrotnie okazuje się, że u takich kobiet pojawia się nowotwór mózgu
![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Gumy z kuchni molekularnej lekarstwem na otyłość?
8 stycznia 2014, 07:43Naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham wytypowali składniki, które wystawione na oddziaływanie soku żołądkowego pęcznieją i tworzą dość twardy żel. Żel trudniej strawić, przez co dana osoba czuje się mniej głodna. Jak można się domyślić, ogranicza to chęć do podjadania czy przejadania.
![](/media/lib/133/n-mrowki-b2806ff098a5c796400566631e07ce20.jpg)
Mrówki dostosowują się do roli, odpowiednio kształtując tułów
7 stycznia 2014, 13:05Funkcja spełniana przez mrówkę w dorosłości wpływa na wzrost segmentów jej tułowia.
![](/media/lib/157/n-piwo(2)-7faa7f0a6d95255a15e9a1f2d21d015d.jpg)
Niemieccy browarnicy chcą chronić prawo sprzed 500 lat
3 grudnia 2013, 11:25Niemieccy browarnicy wystąpili do UNESCO o wpisanie na Listę Światowego Dziedzictwa Bawarskiego Prawa Czystości (niem. Reinheitsgebot). Zostało ono ogłoszone i podpisane 23 kwietnia 1516 r. w Inglostadt. Jako składniki dozwolone przy warzeniu piwa wymieniano w nim wodę, słód jęczmienny, chmiel i drożdże.
![](/media/lib/178/n-smardz_grubonogi-e70af9e48d0b165213e4b3b4ea598918.jpg)
Smardze rozsadzają, dokarmiają i zbierają plon
4 listopada 2013, 13:03Po raz pierwszy w historii naukowcy odkryli, że grzyby - smardze grubonogie (Morchella crassipes) - są rolnikami hodującymi bakterie.